Ingrediënten van bier

Bier bestaat hoofdzakelijk uit water. Zonder water, geen bier.

Daarnaast heb je gerst, hop en gist nodig. Elk van deze ingrediënten bepaalt ongeveer een derde van de smaak. Je kan meer ingrediënten toevoegen en daardoor ook de smaak veranderen.

Graan

Brouwersgerst en tarwe zijn graansoorten die vaak worden gebruikt om bier mee te brouwen. Het graan kan gemout (gebrand) worden voordat het in de brouwketel gaat. Hoe langer het graan is gebrand, des te donkerder het bier. Korte branding van graan leidt tot aroma’s van koekjes en zoetigheid. Langdurig branden leidt tot aroma’s van chocola en koffie. Gemouten graan wordt vaak ingekort tot mout.

Hop

In het verleden is er zonder hop ook bier gemaakt. Dan mis je bepaalde bittere/citrus tonen in het bier én is het minder lang houdbaar. Hop is namelijk een natuurlijk conserveringsmiddel.

Hop is duidelijk aanwezig in de IPA (india pale ale). Deze biersoort draagt een verhaal met zich mee over Britse schippers. Zij voeren naar Oost-Indië en wilden een bier meenemen dat lang houdbaar was. Daarom hadden ze extra veel hop in hun vaten gestopt. Onderweg werd er al van genipt en men vond het zo lekker dat ze vaker bier zijn gaan brouwen met extra hop. Ook als het bier niet over de oceaan hoefde te gaan.

Gist

Zonder gist, geen bier. Gist zorgt voor de omzetting van zoete bestanddelen in alcohol en CO2. Je kan gist krijgen in poedervorm en in vloeibare vorm. Er zijn recepten voor bier waar men gebruik maakt van spontane gisting. In dat geval gebruik je de gistsporen die in de lucht dwarrelen en neerdalen in jouw wort. Lambiek is een biersoort die zo wordt gebrouwen.

Overig

Aan bier wordt meer toegevoegd dan water, gerst, hop en gist. Denk aan sinaasappelschillen, kruiden, siroop, koffiebonen. mais en rijst. Je kan eindeloos experimenteren en daardoor nieuwe smaken ontdekken.