Materiaal en het brouwproces

Wat heb je nodig om bier te brouwen? Over het algemeen het volgende:

  • Een container waarin je het water kan verwarmen en ingrediënten kan toevoegen
  • Een manier om het brouwsel af te koelen
  • Een filter om de tjak uit jouw brouwsel te halen
  • Mens-vriendelijk schoonmaakmiddel om materialen te reinigen en het bier niet te besmetten met restproducten
  • Geduld zodat je het bier pas drinkt NADAT het gist zijn werk heeft gedaan

STAP 1

Allereerst heb je een container nodig om water in te verwarmen. Deze container moet bestand zijn tegen temperaturen tot net boven het kookpunt. Een container moet niet gaan smelten of stoffen afgeven aan het water. Het doel is een lekker bier en geen chemische soep.

Aan deze container voeg je de granen en hopsoorten toe. Deze ingrediënten zijn de basis voor jouw bier. Er zijn speciale granen en hopsoorten te koop. Zie de volgende pagina met handige links om ze te kopen. Je hebt voor 25 liter bier een paar kilo aan granen nodig en tientallen grammen hop.

Het water in de container moet rond de 60 graden Celsius zijn. De granen verwarm je voor een uur en tussendoor voeg je hop toe. De tijd dat bepaalde granen en bepaalde hoppen moeten worden verwarmd, verschilt per bierrecept. Zodra er ingrediënten in jouw water zitten, gaan brouwers het brouwsel wort noemen. Aan het einde kook je het wort een kwartier zodat ongewenste bestanddelen jouw bier later niet verpesten tijdens het gisten.

Stap 2

Zodra jouw wort heeft gekookt, moet je het laten afkoelen. Gebruik daarvoor een spiraal-koeler, platenkoeler of een bak met ijs waar je jouw container in kan zetten. Daarnaast heb je een filter nodig en een extra container.

Het bier laat je door een filter in de container stromen zodat het wort wel in de container gaat en de granen/hoppen worden tegengehouden. Het wort bevat alle zoete bestanddelen en smaak die nodig is voor jouw bier. De granen en hoppen hebben hun werk gedaan. Met de uitgekookte granen (borstel) kan je brood maken. Bijvoorbeeld dit recept.

De snelste manier is afkoelen met een platenkoeler waar je koud water door platen laat stromen. Tussen de platen zit ook ruimte waar je het brouwsel door laat stromen. Zo komt het bier niet direct in contact met het water, maar koelt het wel af door de koude platen. Binnen een paar minuten is het brouwsel rond de 20 graden Celsius en klaar voor de vergisting.

Stap 3

Het afgekoelde wort zal een paar dagen moeten staan in een koele en donkere ruimte. Daar doet het gist zijn werk in het wort. Gistcellen eten de zoete bestanddelen van het wort en zetten dat om in alcohol + kooldioxide (bubbels).

Zorg voor een container die kan worden afgesloten met een waterslot. Dit waterslot ziet eruit als een tuit met een zwanenhals. In de hals zit een laagje water zodat er wel lucht uit kan, maar niet naar binnen. Er mag geen lucht naar binnen, omdat je dan jouw bier voedt met meer dan het gist zelf. De lucht van buiten de container kan zorgen voor ongewenste en vieze bijsmaken in jouw bier.

De container zet je in een koude ruimte. Denk aan een koele kamer, koelkast, een bak met koud water of een verkoelende jas om de container. De meeste gistsoorten doen hun werk tussen de 13 en 25 graden Celsius. Wordt het warmer, gaan ze dood. Wordt het kouder, gaan ze in winterslaap. In beide gevallen stopt het vergisten. Je kan een temperatuurregelaar halen voor een koelkast. Die regelaar zorgt ervoor dat de koelkast gaat koelen bij een bepaald boventemperatuur en uitslaat als het te koud wordt.

Stap 4

Na de eerste vergisting, is het tijd om het wort over te zetten. Er heeft zich een laag wit/gele/bruine pap gevormd in het vat. Dat is het restproduct van gist dat zijn werk heeft gedaan. Gebruik bij het overzetten een hevelslang zodat het wort meegaat en de gist-pap overblijft.

Het wort stop je in flessen, blikken of een nieuwe container voor verdere vergisting. Dit proces zal weken duren en verschilt kwa duur per biersoort. Bij de ene brouwmethode kies je namelijk voor nagisting op fles en bij de andere methode voor toevoeging van een beetje zoetigheid voordat het in een fles/blik gaat. In alle gevallen is het doel een container waarin je het bier kan serveren zonder dat het explodeert of al zijn koolmonoxide verliest.

De container kan een fles zijn met een dop of kurk. Daarnaast is blik steeds vaker een optie. Blik laat geen licht door zodat het bier langer houdbaar is. Tevens kan je het makkelijker koel houden doordat het minder isoleert dan glas. Nog een optie voor opslag is een bierfust. Denk eraan; hoe groter het fust/vat, des te meer bier er in één keer zal moeten worden opgedronken. Je kan bier in een geopend fust langer goedhouden door het te koelen en af te sluiten met een kop die onder druk staat.

Stap 5

Proost! Je hebt weken gewacht en het bier is klaar. Geef jezelf een klop op de schouder en neem een slok. Je hebt het verdiend!